לקריאה מהירה: עבודה מול VPS! טיפים לקוד קלוד טור #15 מאת אלכס
תוכן הפוסט
הי חברים יקרים 😍 גם השבוע אני משתף טיפים מהניסיון שלי, ורק מהניסיון שלי. יש ברשת אינסוף "תעשה ככה וככה", אבל אני כותב אחרי קרוב לשנה של עבודה עם קלוד קוד וכמה פרוייקטים מעניינים שעשיתי איתו.
אז בטור הקודם דיברנו על Ollama, שהוא לא Coding Agent ולא מתחרה של Claude Code. הוא מנוע שמאפשר להריץ מודלים אצלכם במחשב (או מהענן שלו) ולחבר אותם ל-CLI של Claude Code, Codex או OpenCode. מי שפספס, ממליץ בחום לחזור אליו.
והיום? היום מדברים על... (טם-טם-טם 🔔) VPS!
נגעתי בו בקטנה בטור #6, כשהעברתי את ה-PostgreSQL לשרת של הוסטינגר, וגם בריקאפ של טור #13. אבל האמת שמגיע לו טור משלו, ועם דוגמאות אמיתיות מהשטח. אז יאללה סבבה...
רגע, מה זה בכלל VPS?
VPS זה קיצור של Virtual Private Server, כלומר שרת וירטואלי פרטי.
במילים פשוטות: חברת אחסון מחזיקה שרת פיזי גדול בחוות שרתים ומחלקת אותו לכמה "מחשבים" וירטואליים. אחד מהם שלכם, עם מערכת הפעלה משלו (בדרך כלל Linux) ושליטה מלאה עליו. מתחברים אליו מרחוק דרך SSH, מהטרמינל (כן כן, המסך השחור שוב חח).
אני אוהב לחשוב על VPS בתור מחשב נוסף שגר בענן ופשוט לא הולך לישון.
יש אלפי חברות שמספקות שירות כזה. אני עובד עם הוסטינגר וממליץ עליה בחום, כי היא פופולרית ואמינה. וזה חשוב מאוד כשמחזיקים עליה דברים קריטיים כמו אפליקציות ודאטהבייסים.
דוגמא ראשונה: הדאטהבייס של פרוייקט הווצאפ
למי שלא זוכר את הסיפור מטור #6, הנה בקצרה.
היה לי פרוייקט ששולח כל יום ווצאפ עם חדשות מעולם הקריפטו והרטרו ל-10 אנשים, כל אחד בשעה שלו. כל מנוי יכול לשנות את שעת השליחה או לבטל לגמרי. ההודעות נשלחו דרך Green API, והכל ישב ב-Airtable, שהוא באמת כלי מעולה, מהיר וויזואלי.
ו... "הילד" רצה לגדול. התוכנית שלי היא לתמוך בעד 20K אנשים, ובאיירטייבל הייתי על תוכנית Team ב-24 דולר, עם עד 100 אלף קריאות בחודש. זה אמנם הרבה, אבל עדיין בתשלום, ואתם כבר יודעים שאני אוהב חינם 😄
אז התייעצתי עם קלוד, והוא הציע מיגרציה ל-PostgreSQL שיושב על ה-VPS. ביקשתי ממנו תוכנית מיגרציה, ותוך כמה שעות הכל עבר חלק.
ומה זה נתן לי בפועל?
הדאטהבייס יושב על אותו שרת בדיוק שבו רץ התהליך ששולח את ההודעות. זמני תגובה של אלפיות שנייה, בלי לעבור כל פעם דרך האינטרנט לשירות חיצוני.
אפס תלות בצד שלישי. אם שירות חיצוני איטי או מושבת, הווצאפ של הבוקר לא נתקע בגללו.
PostgreSQL הוא קוד פתוח וחינמי, על שרת שאני ממילא משלם עליו. והבעלות על הדאטה היא שלי.
זה בעצם הרגע שבו הבנתי שה-VPS הוא לא רק "מקום להריץ סקריפט", אלא הבית של הפרוייקט.
דוגמא שנייה: ג'ובים ארוכים שרצים בלילה זה בשבילי השימוש הכי כיפי.
יש משימות שיכולות לקחת שעה, כמה שעות או אפילו לילה שלם. למשל:
Scraping של כמות גדולה של מידע.
עיבוד של מאות קבצים.
המרה של סרטוני וידאו.
יצירת סרטון שמבוסס על פרומפטים.
סקריפט Python שצריך לרוץ שעות.
אין באמת סיבה שהמחשב שלי יהיה תקוע כל הזמן הזה על 100% CPU. אז אני מעלה את הקוד או הקבצים ל-VPS, מפעיל את התהליך וסוגר את החלון. השרת ממשיך לעבוד גם כשהמחשב שלי כבוי.
מתחילים תהליך לפני השינה ובבוקר בודקים את התוצאה. ה-VPS לא צריך ללכת לישון, לא צריך מסך פתוח, והוא גם לא מתלונן שעבד כל הלילה. מדליק לא??
ורגע, דבר חשוב שכדאי לדעת
אם מריצים תהליך סתם ככה בתוך חלון ה-SSH וסוגרים את החלון, התהליך יכול למות ביחד איתו. כדי שהוא ימשיך לרוץ גם אחרי שהתנתקתם, יש כמה אפשרויות:
להגדיר אותו כשירות (service) על השרת.
ואם אתם לא מכירים את הכלים האלה? אל תתרגשו... קלוד מכיר אותם מעולה. פשוט תגידו לו:
Run this script on the VPS so it keeps running after I disconnect, and tell me how to check its status and logs later
והוא כבר יסדר לכם את זה.
ומה עם תהליכים שחוזרים כל לילה?
פה נכנס לתמונה Cron, מנגנון התזמון הקלאסי של Linux. בטור #4 הבטחתי שנלמד עליו פעם, אז הנה טעימה קטנה.
Cron מאפשר להגדיר לשרת להריץ סקריפט בזמן קבוע, למשל כל לילה בשתיים. על מחשב אישי זה פחות אמין, כי אם המחשב כבוי באותה שעה, ההרצה פשוט לא קורה. על VPS שדולק 24/7 זה בדיוק המקום הטבעי שלו.
ובגלל שאנחנו לא ליד השרת, כדאי שהוא גם יעדכן אותנו. פה אפשר לחבר את ה-Powerups מטור #4: Resend שישלח מייל אם משהו נכשל, או Green API שישלח ווצאפ כשהתהליך הסתיים. למשל:
Set up a cron job on the VPS that runs this script every night at 2am, and send me an email with Resend if it fails
למה עוד VPS טוב? המחשב האישי נשאר שלכם
כל המשאבים שהג'וב צורך, ה-CPU, הזיכרון והדיסק, יוצאים מהשרת ולא מהמחשב האישי. תכלס בזמן שהשרת מעבד, ממיר או אוסף מידע, אתם ממשיכים לעבוד על המחשב כרגיל, בלי שהוא יזחל ובלי שכל חלון שאתם פותחים ייקח חצי דקה.
ואפשר גם כמה משימות במקביל
שרת כזה יכול להריץ כמה תהליכים במקביל, אחד ליד השני. ובנוסף אפשר להתקין עליו עוד כלים, כמו Docker או N8N.
רק דגש קטן, כדי שלא תתאכזבו: VPS הוא לא בהכרח מפלצת. הכוח שלו תלוי בתוכנית שבחרתם, כלומר כמה ליבות וירטואליות וכמה זיכרון RAM יש לו. בתוכנית עם הרבה ליבות וזיכרון אפשר להריץ לא מעט משימות במקביל. בתוכנית בסיסית עדיף לא להעמיס עליו יותר מדי בבת אחת.
אז לפני שמזמינים, כדאי לחשוב מה אתם הולכים להריץ עליו.
ומה ההבדל בינו לבין ה-Routines?
שאלה טובה! 🙂 בטור #7 דיברנו על Routines. הן רצות בענן של Anthropic, מול Repo בגיטאהב, ובכל הרצה נפתח סשן חדש של Claude Code.
ה-VPS הוא סיפור אחר, כי זה שרת שלכם. אתם מחליטים מה מותקן עליו (דאטהבייס כמו PostgreSQL, Docker, N8N או כל סקריפט שבא לכם), מה רץ עליו ומתי.
בקיצור, שני הכלים מעולים, פשוט לשימושים קצת שונים.
ויש גם מחיר
VPS עולה כסף, בדרך כלל תשלום חודשי שתלוי בתוכנית.
זה השרת שלכם, ולכן גם האחריות עליו שלכם: עדכונים, גיבויים ואבטחה. במיוחד כשיש עליו דאטהבייס עם מידע של אנשים אמיתיים.
ואם כבר אבטחה: API Keys וסיסמאות לא זורקים סתם בקוד, גם לא על השרת. שלא תגידו שלא אמרתי!! זהירות חברים...
💡 השורה התחתונה
המחשב שלכם הולך לישון, ה-VPS ממשיך לעבוד. אצלי הוא התחיל כמקום להריץ ג'ובים ארוכים, והפך לבית של הדאטהבייס ושל הפרוייקט כולו. אחרי שמתרגלים לזה, קשה לחזור אחורה...
זהו להפעם! מי שיש לו שאלות על VPS מוזמן לשאול בשרשור ואשמח לענות. ומי שכבר מריץ דברים מעניינים על VPS משלו, אשמח לשמוע בשרשור. ואל תדאגו, לא שכחתי שאני עדיין חייב לכם טור על GuardRails...
באהבה, אלכס! 🥰
=================================================
קצת עליי: קוראים לי אלכס גולדבלט, במקצוע שלי אני בודק תוכנה בחברה גדולה ואחד התחביבים שלי הוא מחשבי וינטאג' 8 ביט. אתם יכולים לבקר אותי כאן:
נכתב על ידי Commodore 64