לקריאה מהירה: המלצות לקוד קלוד טור #12 מאת אלכס
תוכן הפוסט
הי חברים יקרים 😍 מדי שבוע אני אחלק טיפים מתוך הניסיון שלי ורק מתוך הניסיון שלי. יש אלפי "תעשה ככה וככה" אבל אני מדבר מתוך ניסיון של קרוב לשנה עם קלוד קוד ועשיתי כמה פרוייקטים מעניינים איתו . אז טור אחרון עסק במילון מושגים של עבודה מול גיט עם מושגים ממש חשובים Commit , Clone , Push , Pull , מה זה gitignore ולמה זה נחוץ ואיך בכלל עובדים מול ריפו (או בשם היותר מלא והנכון Repository ) והסיבה שהסברתי שחשוב שנדע מה קורה מאחורי המכסה מנוע למרות שבהחלט קודקלוד יודע לתרגם את הרצונות שלנו למושגים טכניים... למשל:
Hi Code Claude pls arrange the last feature as PR , review the PR ,If there are problems, fix them on the feature branch and update the PR .If the PR looks good and all required checks pass, merge it into main.Update the local main branch so it matches origin/main.נשמע קצת סינית אבל זה כתיבה נכונה לקלודקוד כאשר מבינים את המושגים יותר טוב (זה לא שהוא לא יבין מה שכתבתם בצורה יותר "פרטינזנית" אבל זה בהחלט סמנטיקה טובה ויותר ברורה ) ... אבל היי!! לא באתי היום לדבר על Git . את זה חפרנו בטור הקודם שלנו... היום מדברים על.... (איפה הפעמונים?? ) מדברים על כלי שנקרא OpenCode אבל היות שאני איש של טרמינל (כן כן המסך השחור והמגעיל... ) אז אני אדבר על ה TUI כלומר על ה Terminal User interface (שזה בעיניי די אותו דבר.. אבל המסכים הם קצת שונים.. ) אבל תדעו שיש גם אפליקציית דסקטופ !!
ויש אפילו גירסה 2.0 בבטא...
מי שעובד היום עם AI לפיתוח כנראה כבר מכיר את שני השמות הגדולים: Claude Code של Anthropic ו-Codex CLI של OpenAI.
שניהם כלים מצוינים. שניהם יכולים לקרוא פרויקט, לשנות קבצים, להריץ פקודות, לבצע בדיקות ולעזור לנו לפתור באגים ישירות מתוך הטרמינל.
אבל לאחרונה יש שחקן נוסף ששווה מאוד להכיר:
OpenCode. ואני משתמש איתו כבר קרוב לחודש והאמת? ממש לא רע... ויש שם מודלים חינמיים (כן כזה אני!! אוהב חינם במיוחד שהוא נהדר לפרוייקטים וקוד )
והדבר המעניין בו הוא לא רק מה הוא יודע לעשות, אלא דווקא הגישה שלו.
במקום לומר:
"זה ה-CLI של Claude"
או:
"זה ה-CLI של OpenAI"
OpenCode אומר למעשה:
הנה סביבת העבודה. עכשיו אתם תחליטו איזה מודל יהיה המוח שלה.
וזה שינוי מחשבתי מעניין מאוד.
OpenCode הוא Coding Agent בקוד פתוח עם ממשק טרמינל מלא מסוג TUI, והוא תומך ביותר מ-75 ספקי מודלים, כולל Anthropic, OpenAI, Google, OpenRouter ואחרים, וגם במודלים מקומיים.
רגע, אז OpenCode הוא מודל AI?
לא.
וזאת אולי הנקודה החשובה ביותר להבין.
OpenCode הוא יותר כמו מעטפת עבודה ל-AI, או בשפה המקצועית Agent Harness.
המודל הוא "המוח" שחושב.
OpenCode מספק לו את סביבת העבודה: גישה לקבצים, Terminal, כלי חיפוש, הרשאות, Agents, פקודות, MCP ועוד.
לכן אפשר למשל לעבוד היום עם Claude, לעבור למודל של OpenAI במשימה אחרת, להשתמש במודל זול יותר לפעולות פשוטות, ואפילו לעבוד עם מודל מקומי.
ב-OpenCode בחירת ה-Provider והמודל היא חלק מרכזי מהמערכת. אפשר לחבר Providers מתוך ה-TUI באמצעות /connect, ולבחור מודלים מתוך סביבת העבודה.
וזה מבחינתי היתרון הכי גדול שלו
דמיינו שאתם צריכים לבצע שלוש משימות.
למשימה הראשונה אתם רוצים מודל חזק מאוד שיבין ארכיטקטורה מורכבת.
למשימה השנייה אתם רק רוצים שמישהו יריץ Tests וינתח את התוצאות.
ובמשימה השלישית אתם רוצים לבצע חיפוש פשוט בפרויקט.
האם באמת חייבים להפעיל את אותו מודל יקר עבור שלושתן?
לא בהכרח.
OpenCode מאפשר ליצור Agents שונים, ולכל Agent אפשר להגדיר Prompt, הרשאות, כלים ואפילו מודל שונה.
למשל, אפשר ליצור Agent בשם reviewer שתפקידו רק לבדוק קוד, Agent אחר לבדיקות, ואחד למשימות פיתוח מלאות.
OpenCode עצמו מגיע עם מצבים כמו Build, שמיועד לעבודה מלאה על הפרויקט, ו-Plan, שמיועד יותר לניתוח ותכנון ללא שינוי קבצים. אפשר גם ליצור Agents משלכם.
וזה כבר הופך את OpenCode ממשהו שהוא "תחליף ל-Claude Code" למשהו הרבה יותר מעניין:
סביבת עבודה שבה אנחנו מרכיבים לעצמנו צוות AI קטן.
לא צריך להחליף את Claude כדי להשתמש ב-OpenCode
ופה לדעתי נמצא אחד הדברים שעלולים לבלבל משתמשים חדשים.
שימוש ב-OpenCode לא אומר שצריך לוותר על Claude.
להפך.
אפשר להשתמש ב-Claude בתוך OpenCode.
אפשר להשתמש במודלים של OpenAI.
אפשר להשתמש במודלים אחרים.
כלומר, השאלה כבר אינה בהכרח:
"Claude Code או OpenCode?"
אלא יכולה להיות:
"Claude בתוך Claude Code, או Claude בתוך OpenCode?"
ואלה שתי שאלות שונות לחלוטין.
ומה לגבי Codex?
אז Codex CLI (הממשק command line השחור... מקווה שלא תשנאו אותי עכשיו חח) עצמו הוא קוד פתוח ומאפשר כיום גם שימוש ב-custom model providers ובמודלים מקומיים כגון Ollama ו-LM Studio. לכן לא יהיה נכון לומר שרק OpenCode מסוגל לעבוד מחוץ לספק אחד.
גם Claude Code התפתח, וה-CLI שלו תומך כיום גם ב-third-party providers בתצורות מסוימות אבל כן הוא די נעול למודלים של אנתרופיק כרגע...
ההבדל הוא שב-OpenCode הרעיון של ספקים עצמאיים נמצא בלב המוצר.
בחירת ספקים ומודלים, החלפה ביניהם והגדרת מודל שונה עבור Agent או Command מסוים הם חלק טבעי מאוד מאופן העבודה שלו וזה יתרון גדול (נניח אתם לא רוצים לקבל את קלודקוד מאנתרופיק אלא מספק אחר נניח מאמזון ? סתם בשביל הדוגמא).
וה-CLI עצמו? פה OpenCode ממש מעניין
אם אתם אוהבים לעבוד מהטרמינל, OpenCode מרגיש פחות כמו Chat פשוט ויותר כמו אפליקציה שחיה בתוך ה-Terminal.
הפעלת:
opencode
פותחת TUI מלא.
אפשר להפנות את OpenCode לקובץ באמצעות @, להריץ פקודות Shell עם !, לעבור בין Sessions, לבחור מודלים, להחליף Agents ואפילו לבצע Undo ו-Redo.
ה-Undo מעניין במיוחד: OpenCode יכול לבטל לא רק את ההודעה האחרונה בשיחה אלא גם את שינויי הקבצים שנעשו בעקבותיה, כאשר הפרויקט מנוהל ב-Git.
למי שאוהב CLI, יש כאן תחושה של כלי שנבנה בשביל הטרמינל, ולא ממשק Chat שפשוט הועבר אליו.
ואפשר להפוך פעולות קבועות לפקודות משלנו
נניח שבכל יום אני מבקש מה-AI:
"בדוק את השינויים האחרונים, הרץ Tests, ואם יש כישלון תסביר לי מה גרם לו."
במקום לכתוב את זה שוב ושוב, OpenCode מאפשר ליצור Custom Command.
למשל:
/test
או:
/review
מאחורי הפקודה אפשר לשמור Prompt קבוע, לבחור איזה Agent יבצע אותה ואפילו באיזה מודל להשתמש. ויש עוד לא מעט פקודות אחרות שמאד מזכירות את הפקודות של קלודקוד אז תרגישו די טבעי....
ופתאום ה-AI מתחיל להרגיש כמו חלק מארגז הכלים של הפרויקט.
ולמפתח מתקדם יותר זה כבר פותח אפשרויות מעניינות מאוד.
ואם אני מגיע מ-Claude Code?
גם כאן חשבו על המעבר.
בגרסה היציבה של OpenCode קיימת תאימות לחלק ממבנה ההוראות של Claude Code , כך שאם כבר השקעתם בבניית הוראות לפרויקט שלכם, המעבר לא חייב להתחיל מאפס.
איך מתחילים?
אפשר להתקין את OpenCode למשל דרך npm:
npm install -g opencode-ai
נכנסים לתיקיית הפרויקט:
ומפעילים:
opencode
מתוך OpenCode אפשר לבצע:
/connect
כדי לחבר Provider.
לאחר מכן כדאי להריץ:
/init
OpenCode יסרוק את הפרויקט ויצור AGENTS.md עם מידע שיכול לעזור ל-Agent להבין את מבנה הפרויקט, פקודות Build ו-Test, conventions ומידע חשוב נוסף.
אז האם כדאי לעבור אליו?
לא הייתי מנסח את זה כ"לעבור".
אבל הוא כן מציע משהו שאני חושב ששווה להכיר:
חופש.
חופש לבחור מודל.
חופש לבחור Provider.
חופש ליצור Agents משלנו.
חופש לקבוע אילו כלים כל Agent רשאי להפעיל.
וחופש לבנות סביבת AI שאינה קשורה לחלוטין לספק אחד.
ויש גם מחיר לחופש הזה
OpenCode עצמו הוא Open Source, אבל זה כמובן לא אומר שהשימוש במודלים הוא בהכרח חינם. כאשר משתמשים ב-Anthropic, OpenAI או ספקים אחרים בדרך כלל צריך חשבון ו-API Key מתאים, והתשלום תלוי בספק ובמודל שבחרתם. אפשר גם להשתמש במודלים מקומיים, אבל אז אנחנו תלויים בחומרה שלנו.
בנוסף, יותר אפשרויות פירושן גם יותר הגדרות.
השורה התחתונה:
אם Claude Code הוא הדרך של Anthropic לבנות סביבת פיתוח סביב Claude, ו-Codex הוא הדרך של OpenAI להביא את המודלים שלה לעולם הפיתוח, OpenCode מציע רעיון מעט אחר:
בואו נפריד בין המודל לבין סביבת העבודה.
היום Claude יכול להיות המוח.
מחר אולי GPT.
במשימה קטנה אולי מודל זול יותר.
ובפרויקט רגיש אולי אפילו מודל שרץ מקומית.
אותו Terminal.
אותו Workflow.
מוח אחר.
וזאת בדיוק הסיבה שלדעתי OpenCode הוא כלי ששווה לפחות לנסות, גם אם אתם מרוצים לחלוטין מ-Claude Code או Codex.
כי לפעמים היתרון של כלי חדש הוא לא שהוא עושה משהו שהכלים האחרים לא מסוגלים לעשות.
היתרון הוא שהוא גורם לנו לחשוב מחדש על איך אנחנו רוצים לעבוד איתם.
ומשהו אחרון בהחלט אתם לא חייבים לשלם ישר.. יש מודלים בחינם עם הספק:
OpenCode Zen כגון: Big Pickle ומודלים חינמיים נוספים ב-Zen, למשל MiMo-V2.5 Free, Ling 3.0 Flash Fin Free, Nemotron 3 Ultra Free ו-Nemotron 3.5 Lightning Free. הרשימה משתנה עם הזמן, ולכן הדרך הכי טובה לראות מה חינם אצלך כרגע היא פשוט להריץ בתוך OpenCode:
/models
ולראות מה המודליים החינמיים..
דיסקליימר: מודלים חינמיים יכולים להשתנות או להיעלם, ובחלק מהם מידע שנשלח בתקופה החינמית עשוי לשמש לשיפור המודל. לכן לא הייתי שולח אליהם קוד סודי או מידע רגיש. שלא תגידו שלא אמרתי!! אז שיקול שלכם אם להשתמש במודלים חינמיים וכדאי להבין את המשמעות של זה. אז זהו.. מקווה שיצא לכם טעימה מה זה openCope ולמה נחמד להכיר עוד כלי מלבד קודקלוד וקודקס ולראות שיש לנו את האפשרות לבחור אפילו מודלים חינימיים מעולים שבהחלט יכולים לעשות לנו חלק מעבודות הקוד : אופטימזיציות, סקיוריוטי , תיקוני באגים , חיפוש והבנה של קוד וכיו"ב.
נתראה בטוור הבא שבוע הבא ובינתיים: חג שמח ושנה טובה לכולם!!!
🥰
=================================================
קצת עליי: קוראים אלכס גולדבלט, במקצוע שלי אני בודק תוכנה בחברה גדולה ואחד התחביבים שלי הוא מחשבי וינטאג' 8 ביט . אתם יכולים לבקר אותי כאן:
נכתב על ידי Commodore 64
תגובות ותשובות (2)
מגניב תודה על השיתוף
אז איך בעצם מחברים את המודלים אליו דרך api או login או שהוא כבר דואג לזה?
ואתה בעצם משתמש בגרסה החינמית של כל מודל עד שנגמרת המכסה?
Gal Reuven
הי גל היקר! תודה רבה !! אני משתמש בגירסה החינמית של המודלים שיש שם ויש שם לא מעט למשל: nemotron 3 ultra free . אם רוצים אפשר גם להשתמש ב Token Key במודלים בתשלום כמו openAI ואפשר או בלוגין רגיל או ב Api Key ויש שם לא מעט ספקי מודלים כגון: אנתרופיק או גוגל (ומן הסתם הם מספקים את המודלים שלהם..)
Commodore 64